Woningbouwopgave haalbaar, maar…

De woningbouwopgave in Leiden en Leiderdorp lijkt haalbaar, maar een integrale discussie over de invulling van de woningbouwopgave is hard nodig, blijkt uit een onderzoek van de Rekenkamercommissie Leiden-Leiderdorp. In het rapport gaat de rekenkamer met name in op de rol van de gemeenteraad, omdat de commissie hier enkele risico’s ziet, die het halen van de opgave in de weg kunnen staan.

De samenhang van bouwprojecten wordt onderbelicht

De huidige werkwijze leidt ertoe dat de gemeenteraden bij elk individueel project de discussie voeren over de kwantitatieve woonopgave en de daarbij te stellen kwalitatieve eisen. Omdat het bredere overzicht dan mist, werkt dit stapeling van ambities in de hand. Het bemoeilijkt ook de participatie bij de individuele projecten. Dit alles leidt tot vertragingen en frustraties rondom projecten. De haalbaarheid van de woningbouwopgave komt hierdoor in gevaar.

Woningbouwopgave 2030

In het hele land moeten de komende jaren 1.000.000 woningen gebouwd worden. Leiden en Leiderdorp zijn erg ambitieus in hun bijdrage aan de nationale en provinciale woningbouwopgave. De regionale opgave is fors, met voor Leiden en de vijf omliggende gemeenten een opgave voor het realiseren van rond de 11.000 nieuwe woningen tot 2030, waarvan 8.500 woningen in de stad Leiden. De Rekenkamercommissie heeft voor Leiden en Leiderdorp onderzocht in hoeverre de woningbouwopgaven haalbaar zijn. Daarnaast is gekeken hoe de gemeenteraden de grip op de woningbouwopgaven konden vergroten.

Meer informatie

Op de dossierpagina leest u meer over dit onderzoek.